header

Ιδρυτικοί Χορηγοί

Διαφήμιση

Διαφήμιση

Νέα σε τίτλους

Η προσφορά σας είναι ανεκτίμητη !!!

Ο οργανισμός δρα και επεμβαίνει σε όλη τη περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας (ΠΣΕ) και ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ σε συνεργασία με άλλους οργανισμούς ,περιβαλλοντικούς και πολιτιστικούς, συμμετέχει σε κοινωνικές δράσεις , για λόγους βιοποριστικούς.

Η συνεισφορά σας είναι ανεκτίμητη για το έργο μας είτε είστε μέλος είτε όχι. Βοηθάτε ,συμμετέχετε και συνεισφέρεται στον τόπο σας ,περιβαλλοντικά ,πολιτιστικά και αλληλέγγυα.

Ο λογαριασμός για τις ανεκτίμητες πρόσφορες σας είναι

τράπεζα ΕΘΝΙΚΗ ΑΡ.ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ : 338/545000-49 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ.

 

Διαδρομή της Ολυμπιακής φλόγας

Χρόνια τώρα διεκδικούμε την ενσωμάτωσή μας στην διαδρομή της Ολυμπιακής φλόγας. Μήπως ήρθε η ώρα?
 

Κάτω Πηγάδια

Πρόσφατα σε εργασίες της ΔΕΗ για εγκατάσταση υπόγειου υποσταθμού, ανακαλύφθηκε ένα από τα 3 "Κάτω Πηγάδια" της περιοχής μας. Δείτε το πλήρες άρθρο εδώ.

 

Σχετικά θέματα

ΜΝΗΜΕΙΑ Εκτύπωση E-mail

Αρχαία και νεώτερα

ΘΗΒΑ

Το Μυκηναϊκό Ανάκτορο ή Καδμείον (14ος-13ος αιώνας π.Χ.).Ενα από τα σημαντικότερα μυκηναϊκά διοικητικά κέντρα (ανάκτορα) της Ηπειρωτικής Ελλάδος στο κέντρο περίπου της Καδμείας ακρόπολης. Τα διάφορα παραρτήματα και γραφεία του εκάλυπταν μέγα μέρος του φυσικού λόφου των Θηβών. 
Ο ναός του Ισμηνίου Απόλλωνος ανήκει στην σπουδαιότερη λατρεία των Θηβών, μαζί με αυτήν της Δήμητρας Θεσμοφόρου και βρίσκεται στο πευκόφυτο λόφο μεταξύ του νεκροταφείου των Θηβών (ʼγιος Λουκάς) και των Ηλεκτρών Πυλών. Ανασκάφηκε από τον Α. Κεραμόπουλλο (1916). Τα λείψανά του ανήκουν σε ναό με διαστάσεις 21,60 Χ 9,23 μέτρα και έχει κιονοστοιχία 12 Χ 6 που κτίστηκε ίσως μετά την νίκη των Λεύκτρων (371 π.Χ.). Πριν από τον σωζόμενο σήμερα, υπήρχε ο αρχαϊκός και ο γεωμετρικός ναός. Από τον αρχαϊκό ναό σώθηκαν μόνο τμήματα της πήλινης
Οι πύλες της Καδμείας. Από τις επτά μυθολογικές Πύλες των Θηβώς, των οποίων είναι γνωστά από την παράδοση περισσότερα ονόματα, μόνο η είσοδος ανάμεσα στους δύο κυκλικούς πύργους των Ηλεκτρών πυλών σώζεται σήμερα. Κοντά στις Προίτιδες και στις Ομοωίδες διατηρήθηκαν τμήματα του μυκηναϊκού τείχους (ανασκαφές 1915, 1984). Οι υπόλοιπες τοποθετούνται με βάση τις εξόδους της πόλης σε διάφορα σημεία. 
Πηγή : http://www.culture.gr
 
Καβiρειο
Το ιερό των Καβείρων
τοποθετείται 8 χλμ. δυτικά της Θήβας.Ηταν αφιερωμένο σε δύο θεότητες άγνωστης προέλευσης,τον Κάβειρο και τον Παίδα,στους οποίους η Δήμητρα αποκάλυψε κάποιες μυστικές τελετές που αποσκοπούσαν την ενίσχυση της παντοειδούς γονιμότητας (καρπών,ζώων,ανθρώπων).Οι Κάβειροι λατρεύονταν ως προστάτες του αμπελιού και της ευγονίας των ζώων,γι αυτό και βρέθηκαν εκεί πάνω από 1400 ζωϊκές απεικονίσεις ταύρων.
Πηγή : http://www.culture.gr

Θεσπιές Βοιωτίας, Κοιλάδα των Μουσών
Το Θέατρο
, το οποίο χρονολογείται από τα τέλη του 3ου αιώνα π.Χ. ή τις αρχές του 2ου αιώνα π.Χ.
Η μακρά ιωνική στοά, μήκους 96,70 μ., που βρισκόταν 40 περίπου μέτρα δυτικά του ναΐσκου των Μουσών και προοριζόταν για τη στέγαση αναθημάτων (δώρων) προς τις Μούσες. Χρονολογείται στον 3ο αιώνα π.Χ.

Ο ναΐσκος ή βωμός των Μουσών. Πρόκειται για ορθογώνιο κτήριο μικρών διαστάσεων που χρονολογείται στον 3ο αιώνα π.Χ., σύγχρονο με το θέατρο και τη στοά.

Τα βάθρα αγαλμάτων των Μουσών. Στις γαλλικές ανασκαφές του 1899 βρέθηκαν εννέα βάθρα αγαλμάτων των Μουσών, στημένα αρχικά σε ενιαίο σύνταγμα, από τα οποία τα πέντε καλύτερα διατηρούμενα φέρουν χαραγμένα ισάριθμα ονόματα Μουσών και επιγράμματα, έργα του ποιητή και γλύπτη Ονέστου.

Ο τετράγωνος πύργος της Ασκρας, του 4ου αιώνα π.Χ.
Πηγή: http://www.culture.gr

Θίσβη
Πόλη της νοτιοδυτικής Βοιωτίας που βρίσκεται στις νότιες παρυφές του όρους Ελικώνα, δυτικά των Θεσπιών και σε κοντινή απόσταση από τον Κορινθιακό. Στην περιοχή της Θίσβης υπήρξε σημαντική μυκηναϊκή εγκατάσταση. Ένας θαλαμοειδής τάφος που βρέθηκε στην περιοχή απέδωσε μάλιστα πλήθος σφραγίδων που χρονολογούνται στη μυκηναϊκή περίοδο (14ος - 13ος αι. π.Χ.) Στην κλασική εποχή, έως τα 338 π.Χ., η Θίσβη ανήκε στη χωρική περιφέρεια της Θεσπικής.
Πηγή: http://www.culture.gr

Ακρόπολη Αρχαίας Κρεύσιδος
Η παραθαλάσσια ακρόπολη της αρχαίας Κρεύσιδος βρίσκεται στην ανατολική πλαγιά του όρους Κορομπίλι. Διατηρείται σε καλή κατάσταση το οχυρωματικό τείχος με πύργους του 4ου αι. π.Χ.αρχικού μήκους περί τα 300 μ. Η Κρεύσις και οι γειτονικές Σίφαι ήταν τα επίνεια των Θεσπιών.
Πηγή: http://www.culture.gr

Κορσιαί Βοιωτίας.
Η κατοίκηση στο βραχώδη λόφο Κάστρο αρχίζει από το τέλος της Νεολιθικής εποχής και διαρκεί με πολλές διακυμάνσεις, ενδιάμεσες καταστροφές και ερημώσεις του χώρου μέχρι τον 5ο αιώνα μ.Χ. Τα ορατά σήμερα μνημεία και η οχύρωση ανήκουν στα αρχαϊκά, κλασικά και ελληνιστικά χρόνια (6ος - 1ος αιώνας π.Χ.)
Τα σημαντικότερα μνημεία της Ακρόπολης είναι :

Τα σωζόμενα τείχη που περιβάλλουν την ακρόπολη και την κάτω πόλη των αρχαίων Κορσιών και οικοδομήθηκαν στον 4ο αιώνα π.Χ. Διακρίνονται δύο οικοδομικές φάσεις.

Ο Ναός της Ήρας, επίμηκες ορθογώνιο κτήριο στα βόρεια της ακρόπολης και εκτός των τειχών. Τα πρωιμότερα στοιχεία λατρείας της Ήρας στις Κορσιές εντοπίζονται στα αρχαϊκά χρόνια (6ος αιώνας π.Χ.).

Η ονομαζόμενη "βιοτεχνική περιοχή", η οποία αναγνωρίστηκε σε πλάτωμα στα νότια της κάτω πόλης και εκτός των τειχών. Οι σωζόμενες διαμορφώσεις χαρακτηρίζονται κυρίως από δεξαμενές διαφόρων μεγεθών. Σε συνδυασμό με την εύρεση πολλών βαριδιών συμπεραίνεται ότι πρόκειται για εγκαταστάσεις νηματουργίας.
Πηγή: http://www.culture.gr

 
Κάστρο Λειβαδιάς
Η κατασκευή του φρουρίου ξεκίνησε τον 13ο αιώνα,αλλά τα περισσότερα από τα ορατά λείψανα χρονολογούνται στην Καταλανική κατάκτηση της πόλης,που διήρκεσε από το 1309 έως το 1380.Το 1458 κατακτήθηκε από τους Τούρκους και παρέμεινε στην κατοχή τους έως την απελευθέρωση της πόλης από τους Έλληνες.
Πηγή: http://www.culture.gr
 
Σπήλαιο Νύμφης Κορώνειας
Το σπήλαιο-δολίνη βρίσκεται στις ΒΑ πλαγιές του Ελικώνα σε υψόμετρο περί τα 820μ. στα δυτικά του χωριού Αγία Τριάδα.Στη Β.παρειά του βυθίσματος βρίσκεται η είσοδος του σπηλαίου.Στη Δ. παρειά υπάρχουν υποδοχές για αετωματικά ανάγλυφα και προφανώς η λατρεία γινόταν στο εξωτερικό.Το εσωτερικό αποτελείται από μια κύρια αίθουσα διαστάσεων 8Χ10 μ.
Πηγή: http://www.culture.gr
 

Λιοντάρι της Χαιρώνειας
Η Χαιρώνεια βρίσκεται στην ίδια περιοχή που ήταν χτισμένη η αρχαία Βοιωτική πόλη Χαιρώνεια. Σώζονται αρκετά κτίσματα και το αρχαίο θέατρο της πόλης. Κυριότερο όμως αξιοθέατο της περιοχής είναι το διάσημο λιοντάρι της Χαιρώνειας που στήθηκε από τους νικητές Μακεδόνες μετά την μάχη της Χαιρώνειας το 338 π.Χ. Από την Χαιρώνεια καταγόταν επίσης ο αρχαίος συγγραφέας Πλούταρχος.
Πηγή: http://www.wikipedia.gr

Ο Ορχομενός
Κωμόπολη του νομού Βοιωτίας και έχει πληθυσμό 5.780 κατοίκους. Αποτελεί έδρα του Δήμου Ορχομενού ο οποίος έχει πληθυσμό 10.732 κατοίκους και έκταση 230.098 στρεμμάτων.  Τα σημαντικότερα μνημεία είναι ο αρχαιολογικός του χώρος με τον θησαυρό του Μινύα και το αρχαίο θέατρο, ο βυζαντινός ναός της Παναγίας της Σκριπούς, το κάστρο του και οι πηγές των Χαρίτων.
Πηγή: http://www.wikipedia.gr

Κωρύκειον Άντρον - Αράχοβα
Το σπήλαιο, μήκους 100 μ., βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά του όρους Παρνασσός, κοντά στους Δελφούς. θεωρείται η αρχαία ονομασία της Αράχοβας. Διασώζει μεγάλο αριθμό ευρημάτων που χρονολογούνται στη Νεότερη Νεολιθική περίοδο: γραπτή κεραμική, ειδώλια, κοσμήματα, λιθοτεχνία, όστρεα και οστά πανίδας. Αγγεία της Μυκηναϊκής περιόδου μαρτυρούν τη σποραδική χρήση του σπηλαίου κατά την περίοδο αυτή. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το άφθονο υλικό από την αρχαϊκή, την κλασσική και τη ρωμαϊκή περίοδο. Πρόκειται για χιλιάδες ευρήματα που περιλαμβάνουν κεραμική, ειδώλια, θραύσματα αγαλμάτων, κοσμήματα και οστά πανίδας, τα οποία είχαν αναθηματικό χαρακτήρα σε ένα χώρο αφιερωμένο στον Πάνα και τις Νύμφες. Χαρακτηριστικό εύρημα αποτελούν οι αστράγαλοι ζώων που σώζονται σε εξαιρετικά μεγάλο αριθμό. Οι αστράγαλοι ερμηνεύονται από ορισμένους μελετητές ως παιδικό παιχνίδι και από άλλους ως αντικείμενα λατρείας - μαντείας. Η δεύτερη εκδοχή συνάδει με τη χρήση του σπηλαίου ως μαντείου.

Σχιστή οδός
Στο δρόμο προς Δαύλεια, υπάρχει σύγχρονο μνημείο που σηματοδοτεί το πέρασμα της αρχαίας Σχιστής οδού που κατευθυνόταν στο Μαντείο των Δελφών.  Ο όρος «Σχιστή» προήλθε από το γεγονός ότι ο δρόμος που ξεκινούσε από τους Δελφούς χωριζόταν σε δύο κατευθύνσεις. Η μία κατεύθυνση οδηγούσε προς τη Θήβα και η δεύτερη προς την αρχαία Δαύλεια. Μάλιστα, στην Σχιστή οδό ήταν που συνάντησε και φόνευσε ο Οιδίποδας τον πατέρα του Λάιο. Το μέρος αποκαλείται "τρίστρατο" και είναι το σημείο που συγκλίνει ο Παρνασσός και η Κίρφυς. Περιγράφοντας τον τόπο του εγκλήματος, ο Σοφοκλής γράφει την τραγωδία του «Οιδίπους Τύραννος» (733).
Πηγή: http://www.davlia.com  

Όσιος Λουκάς - Στείρι
Η Μονή Οσίου Λουκά
είναι χτισμένη στις δυτικές υπώρειες του Ελικώνα κάτω από την ακρόπολη του αρχαίου Στειρίου, στη Βοιωτία. Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της μεσοβυζαντινής τέχνης και αρχιτεκτονικής και περιλαμβάνεται στην κατάλογο τόπων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ από κοινού με τα μοναστήρια της Νέας Μονής και του Δαφνίου. Η Μονή είναι αφιερωμένη στον τοπικό Όσιο Λουκά τον Στειριώτη (29 Ιουλίου 896 - 7 Φεβρουαρίου 953)
Πηγή: http://www.wikipedia.gr

Δίστομο
Το Δίστομο είναι πλέον πολύ γνωστό για τη βαρύ και βάρβαρο αιματοκύλισμα της 10ης Ιουνίου 1944, από τους Ναζί. Στο λόφο Κάναλες μέσα στο  Δίστομο υπάρχει μεγαλειώδες μνημείο, To Μαυσωλείο Διστόμου, είναι το πλέον γνωστό σύγχρονο μνημείο, προς τιμήν των 218 σφαγιασθέντων αμάχων, όπου λαμβάνουν χώρα οι ετήσιες εκδηλώσεις του Ιουνίου διοργανωμένες από το Δήμο Διστόμου σε συνεργασία με τους Πολιτιστικούς και άλλους φορείς της περιοχής.

Στο Καστρί Διστόμου, στην κορφή του υπάρχουν απομεινάρια από προϊστορικό πελασγικό φρούριο, το Κάστρο εξ ού και η ονομασία. Έχει μήκος 800 μ. και πλάτος 2,5 μ. Στο εσωτερικό υπάρχει ερειπωμένος οικισμός. Έξω από το τείχος, στα νότια, υπάρχει τάφος της πελασγικής περιόδου.

Στην περιοχή Κάστρο μέσα στη πόλη, αλλά και στην Παιδική Χαρά, υπάρχουν σε αρκετά καλή κατάσταση ερείπια από το διπλό τείχος της κλασσικής περιόδου, που έχτισαν οι Θηβαίοι κατά τη διάρκεια των αγώνων τους εναντίον των Μακεδόνων.

Στην πόλη υπάρχει Ιστορικό Μουσείο που στεγάζεται στο παλιό Δημοτικό Σχολείο του Διστόμου κατασκευής του 1903 που παραχωρήθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού το 1988 για να στεγάσει σημαντικά ευρήματα από την αρχαϊκή και ρωμαική περίοδο, της ευρύτερης περιοχής. Μουσειακή Συλλογή Διστόμου Τηλ. 22670 -22000

Πηγή: http://www.distomo.gr

Καρακόλιθος
Στο πέρασμα του Καρακόλιθου από Λιβαδειά υπάρχει σύγχρονο μνημείο προς τιμήν των εκτελεσθέντων 134 πατριωτών τον Απρίλιο του 1944.
Πηγή: http://www.distomo.gr

Ελάτεια
H ακρόπολη της αρχαίας Ελάτειας και το μυκηναϊκό νεκροταφείο θαλαμωτών τάφων στους δυτικούς πρόποδες, με διάρκεια χρήσης από τον 14ο αιώνα έως την πρωτογεωμετρική εποχή (10ος αιώνας π.Χ.), και ιδιαίτερη άνθηση μετά το 1200 π.Χ.

Πηγή: http://www.culture.gr 

Παρθεναγωγείο Γαλαξειδίου   
  Πρόκειται για νεοκλασικό κτήριο με αρχαϊκού ρυθμού είσοδο, που βρίσκεται μέσα στον παραδοσιακό οικισμό Γαλαξειδίου και κτίσθηκε το 1880, επί δημαρχίας Νικολάου Λουκέρη, όπως αναγράφεται στη μαρμάρινη πλάκα που βρίσκεται στην είσοδο.

Χρησιμοποιήθηκε σαν σχολείο θηλέων μέχρι το 1928-1929, ενώ μετέπειτα μόνον η μεγάλη αίθουσα χρησιμοποιήθηκε σαν αίθουσα θεάτρου.

Το κύριο κτήριο είναι ισόγειο με τμήμα διωρόφου στο πίσω μέρος του. Αποτελείται στο ισόγειο από την κεντρική αίθουσα με πολλά παράθυρα και στο δεύτερο πάτωμα από άνετες αίθουσες.

Η είσοδος είναι επιβλητική, με προθάλαμο και δύο κίονες δωρικού ρυθμού. Το κτήριο στεγάζεται από ξύλινη δίρριχτη κεραμοσκεπή στέγη στο ισόγειο και τετράρριχτη στο διώροφο. Τα κεραμίδια είναι βυζαντινά και τα παράθυρα της κεντρικής αίθουσας στο ισόγειο πλαισιώνονται από παραστάδες με δωρική απόληξη.
 
Συντάκτης Τρύφων Μαυρίκης, αρχιτέκτων
Πηγή: http://www.culture.gr

Κτήρια εγκαταστάσεων εταιρείας Κωπαΐδας    
  Κτήρια (βιομηχανικές εγκαταστάσεις, κατοικίες, μύλοι, στάβλοι, γραφεία, αποθήκες, κλπ) του 19ου αιώνα, της αγγλικής εταιρείας Lake Copais Co Lmd που διαδέχθηκε την αντίστοιχη γαλλική για την αποξήρανση, καλλιέργεια και εκμετάλλευση των προϊόντων της ιστορικής περιοχής της λίμνης της Κωπαϊδας (1867-1887), σήμερα ιδιοκτησία του Οργανισμού Κωπαϊδας και του Δήμου Αλιάρτου.

Η περιοχή της λίμνης της Κωπαϊδας κατοικείται από τους προϊστορικούς χρόνους, διασώζονται δε τα συστήματα αποστράγγισης της λίμνης το μεγαλύτερο τεχνικό έργο πιθανότητα της μυκηναϊκής περιόδου που αποδίδεται στους Μινύες του Ορχομενού (14ος αιώνας π.Χ.) ανασκαφές γίνονται από την Η΄ Εφορεία Προϊστορικών-Κλασσικών Αρχαιοτήτων Βοιωτίας.

Τα κτίσματα της εταιρείας Lake Copais Co Lmd κτίστηκαν στην Αλίαρτο της Βοιωτίας στα μέσα του 19ου αιώνα και περιήλθαν στο ελληνικό κράτος το 1953.

Τα κτήρια διοίκησης και κατοικιών των Άγγλων εργαζομένων βρίσκονται διάσπαρτα σε κήπο 110 στρεμμάτων που επίσης προτείνεται για πρότυπο βοτανολογική κήπο σε συνδυασμό με υπαίθριες πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Πηγή: http://www.culture.gr

Share Link: Share Link: Bookmark Google Yahoo MyWeb Del.icio.us Digg Facebook Myspace Reddit Ma.gnolia Technorati Stumble Upon